HeadlineImage

Vidareutbildning av lärare (VAL)

Valprojektet antar studerande inför både höst- och vårtermin till och med studiestart höstterminen 2026. Studierna måste vara slutförda före den sista juni 2030. För dig som redan är studerande inom valprojektet och har frågor eller funderingar - vänd dig till ditt lärosäte och handläggare där.

Information om anmälan och målgrupper:

Så här ansöker du samt vanliga frågor och svar

Målgrupper och behörighetskrav för VAL

Medverkande lärosätens lokala VAL-sidor

VAL-projektet är ett nationellt projekt, med åtta medverkande universitet. Umeå universitet är nationell samordnare. Besök lärosätenas webbplatser om du redan är antagen till ett lärosäte eller vill veta mer om VAL-studier vid ett specifikt lärosäte.

Umeå universitetHögskolan DalarnaGöteborgs universitetJönköping UniversityKarlstads universitetLinköpings universitetMalmö universitetStockholms universitet


Sidansvarig: Jonas Rosén

Utskriftsversion

Kontakta oss

Ring 090-786 50 00 eller skriv i vårt kontaktformulär.


VAL-projektet

VAL-projektet vänder sig till dig som är verksam som lärare eller förskollärare men saknar examen för den skolform som du är verksam i. Inom VAL-projektet kan du bli antagen till ett program och komplettera dina tidigare studier för att få en examen för skola eller förskola. Om du blir antagen till VAL-projektet hjälper vi dig att lägga upp en studieplan så att du kan nå önskad lärarexamen. Du bygger vidare på dina tidigare högskolestudier och dina lärarerfarenheter. När du är klar med din studieplan ansöker du om examen.

För dig som redan har en lärarexamen

Har du redan en lärarexamen? Det är hos Skolverket som du ansöker om legitimation. Läs mer på Skolverkets webbplats. Här kan du även läsa om olika vägar att komplettera din legitimation.

ULV

Har du en utländsk lärarexamen? Vänd dig till ULV-projektet.